Luin Petri Tammisen kirjoittaman romaanin Enon opetukset. Se on julkaistu vuonna 2006 Otavan toimesta. Kirja kertoo Jussista, Enosta ja Myrskystä, ja heidän kommelluksistaan. Jussi on tarinan kertoja, hän on Enoa ja Myrskyä kymmenen vuotta nuorempi. Tarina kertoo Jussin kasvamisesta Enon kanssa, aina nuoruudesta aikuisuuteen. Jussi on kokonaan Enonsa tossun alla ja nielee kaiken, mitä tämä sanoo. Jussi tosin ihailee ja arvostaa Enoaan ja pitää häntä muita ihmisiä parempana. Hän kertoo toistuvasti, siitä miten ''suuri'' Eno muihin ihmisiin verrattuna on. ''Ihmiset eivät ymmärrä, miten lähellä niin suuri ihminenkin kuin Eno heitä on.'' Matkaan tarttuu paljon kokemuksia, epäonnistumisia, huumoria ja kaikkea näiden väliltä. Jussi on ujo ja hän antautuu helposti. Eno tietää tämän ja pyrkii kokoajan saamaan Jussia mukaan tempauksiinsa. Toisaalta se ei aina ole hyvä asia, sillä Enon kanssa myöhästyy junista, otteluista, juhlista ja niin edelleen...
Tarina alkaa kun Eno eli Olli ja Jussi laitetaan hakemaan hauta-arkkua Turusta. Myrskykin eli Mikko hyppää kyytiin. Matkalla sattuu kaikenlaista, kuten esimerkiksi arkulla ''soutamista'' lammessa ja siinä loikoilua. Arkku on Enon isälle, joka hiljattain oli kuollut. Eno alkaa juomaan alkoholia melkein päivittäin ja Myrsky tietysti on mukana. Jussi seuraa vain vierestä tietysti aluksi sen takia, ettei ole vielä täysikäinen.
Tarinan toisessa osassa Jussi on noin 30-vuotias ja naimisissa. Hänellä on poika lapsi nimeltään Aleksi. Aleksi ja vaimo eivät tarinaan liity muuten kuin tilanteissa, joissa Jussi miettii miten voisi olla parempi isä/aviomies. Jussi ei viihdy perheensä kanssa ja vaikuttaisi siltä, että perhe onkin vain esteenä Jussin rellestämiselle. Vaikka Jussi on erittäin sisään päin suuntautunut ja Eno joutuu häntä tsemppaamaan. Voisin silti kuvitella hänet enemmän juttuihin mukaan,nyt hän oli vain kuskina baareissa ja sivusta seuraajana.
Jussi lähtee Enon ja Myrskyn kanssa baariin, jossa hänellä on työvaatteet päällä ja hän istuu yksinään nurkassa. Miettien perhettään ja katsoen Enon ja Myrskyn juhlimista ja tanssimista.
Eno ja Myrsky tapaavat Marian ja Veeran ja tanssittavat heitä, Jussin kuvitellessa kuinka hän pääsisi tytöistä toisen kanssa samaan sänkyyn yöksi. Jussi ei saa tehdyksi aloitetta ja ihailee vain miten Eno ja Myrsky osaavat keskustella naisten kanssa paremmin kuin hän. Seurue lähtee jatkoille baarista mökille, josta ei oltu sovittu ja Jussia ärsyttää. Kaikki ei mene aivan suunnitelmien mukaan. Toinen tytöistä yrittää vetää yliannostuksen lääkkeitä, sillä Myrsky nukkuu toisen kanssa samassa sängyssä. Tilannetta helpottaa tietysti, että Myrsky seurusteli ennen tytöistä itsemurhaa yrittäneen kanssa. Jussi soittaa paikalle ambulanssin ja on ihan paniikissa. Myrsky ja Eno eivät reagoi tilanteeseen mitenkään ja pitävät Jussia pilkkanaan ja naisellisena. Eno oli opettanut, että miesten pitäisi kohdella naisia kuin esineitä.
Kirjan aihe oli mielenkiintoinen, mutta sitä oli vaikea lukea. Osat jotka kirjassa olivat jäivät hieman epäselviksi, Sillä esimerkiksi Jussin naimisiin menosta ei kerrottu lainkaan. Vaimo ja Lapsi ilmestyivät tyhjästä. Tarinassa mielestäni kerrottiin liikaa viimeisestä kohdasta, jossa miehet olivat mökillä. Ihan humoristinen kirja ja enon opetukset olivat hyviä. Niitä olisi mielellään ollut vaikka enemmänkin. ''Elämää suurempi ja hauskempi romaani kasvamisen tiestä.'' Niinkuin kirjan takakannessa sanotaan on mielestäni hyvin sanottu. Suosittelen kirjaa huumorintajuisille ihmisille.
Tero Liimatainen